Recyclage van metalen verpakkingen

Hoe worden metalen verpakkingen gerecycleerd en tot welke materialen? De metalen verpakkingen uit de blauwe PMD-zak worden gerecycleerd tot staal of aluminium dat klaar is voor gebruik in nieuwe voorwerpen. Dat kunnen nieuwe verpakkingen zijn, maar evengoed elektrische toestellen, auto-onderdelen of fietsen. Je ontdekt er hier alles over!

Hoe verloopt de recyclage van metalen verpakkingen?

  • Staal wordt gesorteerd met magneten. Aluminium wordt gescheiden met de zogenaamde wervelstroomscheider: het aluminium krijgt een specifieke magnetische lading. Wanneer het daarna in een magnetisch veld terechtkomt, wordt het afgestoten en zo van het staal gescheiden.

  • Staal en aluminium worden vermalen en gezuiverd tot schroot dat klaar is voor de oven. Staal gaat naar de staalfabriek, aluminium naar gespecialiseerde smelterijen.

  • Doorgaans wordt staal daarna in een verhouding van 40% toegevoegd aan gietijzer in de hoogoven. Staalfabrieken met elektrische ovens smelten het staal en kunnen het voor 100% recycleren, zonder het toe te voegen aan gietijzer. Aluminium wordt gesmolten in speciale ovens.

  • Daarna worden staal en aluminium in vormen gegoten, om er nadien nieuwe producten mee te maken. Staal wordt in staven of cilinders gegoten, aluminium in blokken.

  • Het metaal wordt verder bewerkt tot 'half-afgewerkte' producten, die hun weg vinden naar de meest uiteenlopende toepassingen in transport, bouw of verpakking.

Deze video toont hoe metalen verpakkingen worden gerecycleerd. 

Waarvoor worden gerecycleerde metalen verpakkingen gebruikt?

De metalen verpakkingen in de PMD-zak bestaan uit staal of aluminium:

  • Gerecycleerd staal vind je overal terug, van scheermesjes tot stalen constructies voor wolkenkrabbers, van koffiezetapparaten tot kranen voor containers. Ook veel verpakkingen bestaan uit staal. Denk maar aan conservenblikken, drankblikjes en koekjesdozen in de voedingsindustrie, spuitbussen voor deodorants en industriële vaten en bidons. U vindt gerecycleerd staal ook in minder verwachte hoeken, onder meer in moderne medische apparatuur.
  • Gerecycleerd aluminium is zeer populair in de voedingssector: drankblikjes, schotels voor bereide maaltijden of spuitbussen. Ook in de bouwsector wordt aluminium gebruikt, onder meer voor raamprofielen. Het materiaal speelt ook een grote rol in de industrie: voor onderdelen van auto's en elektrische huishoudtoestellen wordt vaak aluminium gebruikt, net als voor de metalen pigmenten in verf

Waarom is het recycleren van metalen verpakkingen belangrijk?

In eerste instantie omdat we zo natuurlijke grondstoffen sparen. Staal is een grondstof die oneindig kan gerecycleerd worden, zonder het minste kwaliteitsverlies. Het wordt gemaakt met cokes en ijzererts. Voor aluminium is bauxiet nodig. Maar ook op energievlak winnen we enorm door te recycleren: er is tot 85% minder energie nodig om staal te recycleren dan om het te produceren. Voor gerecycleerd aluminium loopt dat cijfer zelfs op tot 95%. Minder energieverbruik betekent minder CO2-uitstoot en dat komt ons klimaat ten goede. 

Wat wel, wat niet?

Stop geen verpakkingen die giftige of bijtende producten bevat hebben in de PMD-zak. Ze vormen een gevaar voor de machines en de mensen in recycleer- en sorteercentra.

Goed sorteren is dus belangrijk!