Recyclage van drankkartons

Hoe worden drankkartons gerecycleerd? De drankkartons uit de blauwe PMD-zak bestaan uit drie verschillende materialen: karton (ca. 75%), plastic (ca. 21%) en aluminium (ca. 4%). De drie materialen worden bij de recyclage van elkaar gescheiden en daarna gerecycleerd of nuttig toegepast. 

gerecycleerd drankkarton melk

Hoe verloopt de recyclage van drankkartons?

  • Sorteercentra sorteren de drankkartons automatisch of met de hand.
  • Net als oud papier worden de drankkartons ondergedompeld in water. Op die manier worden de papiervezels losgeweekt van de plastic en aluminium lagen.
  • De losgekomen kartonvezels worden daarna verder gerecycleerd zoals papier en karton. Het plastic kan gerecycleerd worden of gebruikt als energiebron voor cementovens, terwijl het aluminium of gerecycleerd wordt, of een eigen toepassing krijgt.

Onderstaande video toont hoe het recyclageproces van drankkartons eruit ziet.

 

Waarvoor worden de gerecycleerde materialen gebruikt?

De kartonvezels van drankkartons worden gebruikt voor de productie van:

  • huishoudpapier (keukenrol, papieren zakdoekjes, wc-papier);
  • kartonnen dozen;
  • papieren zakken;
  • en omslagen.

Het plastic en aluminium worden ofwel gescheiden gerecycleerd, ofwel vinden ze een nuttige toepassing in de cementindustrie. Het plastic kan soms ook gebruikt worden als energiebron voor het drogen van het papierdeeg in de papiermachine. Het aluminium kan dienen als bindmiddel in het cement of wordt als grondstof gerecupereerd.

Waarom is de recyclage van drankkartons belangrijk?

De pulp van drankkartons levert lange vezels van hoge kwaliteit, die de duurdere primaire papierpulp kan vervangen. Drankkartons zijn bijzondere verpakkingen, samengesteld uit karton, polyethyleen en een fijn laagje aluminium. Deze drie bestanddelen worden gescheiden en afzonderlijk gerecycleerd en/of gevaloriseerd.

Goed sorteren is dus belangrijk!