Medisch afval sorteren

Injectienaaldennaaldcontainer

Injectienaalden (in een naaldcontainer) is het enige medisch afval dat je naar het recyclagepark mag brengen. Waar je een naaldcontainer kan kopen of krijgen hangt van gemeente tot gemeente af. Voor deze info neem je best contact op met de milieudienst van je gemeente.

 

Vervallen medicijnen

Geneesmiddelen horen niet thuis bij het KGA en mogen dan ook niet afgeven worden in het recyclagepark. Een parkwachter kan de samenstelling van de aangeboden geneesmiddelen niet controleren.
De enige juiste plaats om oude en vervallen geneesmiddelen af te geven, is bij je apotheker. Elke apotheker is verplicht om ze te aanvaarden indien ze op de juiste manier aangeboden worden, ook als ze niet bij hem/haar werden aangekocht. Opgelet: in het geval van bedrijven geldt dit niet. Medicatie afkomstig van een veehouder bijvoorbeeld, hoort bij zijn bedrijfsafval!

Wat breng je naar de apotheker en hoe?vervallen medicatie

Wat wel?
- pillen, zetpillen, capsules, restjes zalf in tubes, restanten van siroop en andere vloeibare geneesmiddelen, restanten van sprays en aërosols.
- steeds ZONDER het doosje en de bijsluiter. Deze horen namelijk gewoon bij je karton- en papierafval.

Wat niet?
- lege glazen flesjes (glasbol), lege doordruk- en capsulehouders (restafval), dieet- en babyvoeding, vitaminebereidingen en kruidenproducten moeten niet naar je apotheker gebracht worden. Deze horen thuis is de glasbol of in je restafvalzak.

 

Ander medisch afval medisch afval

Voor medisch afval zoals baxsters, compressen, verbanden, en ander meer klinisch medisch afval dat je eventueel thuis kan hebben, is momenteel geen aparte regeling voorzien. Als particulier kan je niet anders dat dit afval in je restafval stoppen. Sommige gemeenten bieden een tegemoetkoming aan aan inwoners die kunnen aantonen dat ze veel medisch afval hebben. Maar dat is zeker geen algemene regel. Je neemt hiervoor best contact op met de milieudienst van jouw gemeente.