Een afvalarme tuin: hoe doe je dat?

Een mooie tuin zonder maaisel, blaadjes en snoeihout is onmogelijk maar je tuin slim aanleggen en onderhouden helpt om minder tuinafval te produceren. Daarnaast zijn tuinresten geschikt om te gebruiken als compost of als bouwmateriaal om een natuurlijke takkenwal te maken. Aan de slag!

Intradura stelt onmisbare tips voor om afval te beperken in de tuin

Tuinafval kan vermeden worden

Door slim je tuin aan te leggen en te onderhouden kan je de hoeveelheid afval sterk beperken. We vroegen en kregen advies van onze tuinafvalexpert. Moeilijk is het niet maar je moet ervan weten. 

Tuinafval en GFT kan je composteren

Thuis zelf composteren bespaart je veel lekkende en geurende gft-zakken en/of ritten naar het recyclagepark voor je groot tuinafval. Bovendien produceer je compost om terug in de tuin te gebruiken. In 3 stappen lees je hoe een compostbak of - vat kan installeren in jouw tuin. Geen tuin? Dan is een wormenbak de ideale oplossing!

Gebruik snoeiafval als bouwmateriaal

Houtsnippers zijn een nuttig materiaal in de tuin. Je kan het gebruiken om te mulchen, padjes te bedekken of het mee te composteren met je groenafval. Deze brochure geeft meer informatie over het hakselen van snoeihout.

Snoeihout kan je op veel verschillende manieren gebruiken om schermen of andere bouwsels te maken. Deze brochure geeft meer informatie over het weven van snoeihout.

Ontdek meer kringlooptechnieken

Kringlooptuinieren omvat alle soorten technieken om van je tuin een afvalarme, natuurlijke tuin te maken mét een grote biodiversiteit en zonder chemische stoffen. Mulchen, insectenhotels, grasbeheer, kippen houden,... het zijn maar enkele voorbeelden van de andere soorten kinglooptechnieken voor jouw tuin! 

NIEUW: filmpje over wat je kan doen met gevallen bladeren in de herfst.

foto van filmpje over bladeren in de tuin

Filmpje: herfstbladeren, grondstof voor de tuin

Compostbak of - vat aankopen?

Klik hieronder op jouw gemeente, ontdek wat de gemeente aanbiedt en geniet van zeer democratische prijzen.

Asse

Beersel

Bever

Dilbeek

Binnenkort: Drogenbos

Gooik

Grimbergen

 Halle

 Herne

Kapelle-op-den-Bos

 Lennik

Linkebeek

 Merchtem

 Opwijk

 Pepingen

 Roosdaal

 Sint-Pieters-Leeuw

Ternat

 Wemmel