Ander glas dan bokalen, flessen of vlak glas sorteren

Zoals bij plastic bestaan er heel wat soorten glas zoals vuurvast glas, veiligheidsglas, gewapend glas, kristalglas,... Een mengeling van verschillende soorten glas is echter niet recycleerbaar. Daarom worden maar een beperkt aantal afvalstromen in glas apart ingezameld. Alle verschillende soorten selectief inzamelen is jammer genoeg niet haalbaar.

Heel wat voorwerpen in glas zijn ook niet recycleerbaar omdat ze niet zuiver uit glas bestaan ook al zie je dit niet op het eerste gezicht. Een voorruit van een wagen bijvoorbeeld bestaat uit twee lagen glas met een plastic film in het midden om ervoor te zorgen dat het glas bij een inslag niet op de inzittenden valt. Op dubbel of driedubbel vensterglas brengt men nu ook meer en meer specifieke coatings op het glas aan om de isolatie waarde te verhogen of andere redenen. Ook de rand van dubbel en driedubbel glas bestaat uit een aluminium profiel dat moeilijk of niet verwijderbaar is.

Andere glazen voorwerpen dan bokalen, glazen flessen of vensterglas* worden dus niet apart ingezameld voor recyclage omdat het ofwel logistiek niet haalbaar is voor zo'n kleine afvalstroom ofwel het glasafval niet recycleerbaar is.

 

Maar waar kan je er dan wel mee terecht?

Dit glas hoort jammer genoeg bij het restafval of grofvuil.

Kleine glazen voorwerpen zoals een drinkglas, gloeilamp, overschotel, glazen koffiekan,... mogen, moeten, in de restafvalzak maar denk aan de veiligheid van de ophalers! Pak de glasscherven goed in zodat jij en de ophalers zich er niet aan kunnen kwetsen.

Grote glazen voorwerpen zoals gewapend vensterglas of ander niet-recycleerbaar vensterglas horen thuis in de grofvuilcontainer in het recyclagepark.

* Niet alle gemeenten zamelen vlak glas apart in op het recyclagepark. Als op deze website bij jouw gemeente de afvalstof vlak glas niet vermeld staat, is ook vensterglas in jouw gemeente grofvuil.