Afvalarme coronatips

Velen onder ons zijn noodgedwongen thuis met dit lenteweer. Voor de vele tuinbezitters is dat de gelegenheid om de tuin eens aan te pakken terwijl je nu plots niet meer naar het recyclagepark kan. Anderen zitten binnen vastgekluisterd en vervelen zich nu al.
Wat nu?
Voor  diegene die hun tuin willen aanpakken is het goede nieuws is dat je je tuinresten in eigen tuin kan verwerken.  Voor diegene die zich binnen nuttig willen maken binnen de mogelijkheden van de veiligheidsmaatregelen, hebben we één grote tip: ga op ontdekkingsreis in je eigen huis en je zal zien dan je tijd te kort zal hebben en heel wat nieuwe ervaringen zal opdoen.
Hoe?
Hieronder vind je heel wat tips om van de komende weken een boeiende, nuttige én afvalarme tijd te maken. Veel succes!
afvalpreventie@intradura.be
De thuisblijvende tuinbezitter (1)

Tip 1: Thuiscomposteren

Heel wat keuken- en tuinafval kan je omvormen tot compost in een compostvat, compostbakken of gewoon op een grote hoop. Het is echt niet moeilijk. Hoe begin ik hieraan? 

Ik wil meer weten over afvalarm tuinieren

compostbak

Op ontdekkingsreis in eigen huis (1)

Tip 1: Ga op ontdekking in je keuken

Kan of wil je niet naar de winkel? Trek je kasten, frigo en diepvriezen open en ontdek wat er allemaal te vinden is. We hebben meer in huis dan we denken en met enige creativiteit kan je zeker voor dagen lang toch nog (verrassend) eten op tafel toveren. 

Diepvries - corona
De thuisblijvende tuinbezitter (2)

Tip 2: Mulchmaaien

Beschikt je over een grasmachine met mulchfunctie, waarbij u gras versnippert en ter plaatse laat? Gebruik deze dan. Heeft u een gewone grasmachine met opvangbak? Gebruik het gras dan bij het composteren of strooi het in dunne laagjes tussen struiken, rond bomen of in de moestuin om aarde onkruidvrij te houden.

Ik wil meer weten over afvalarm tuinieren

foto mulchmaaier

 

Op ontdekkingsreis in je eigen huis (2)

tip 2: Ga op ontdekking in je kasten, zolder of kelder

Haal oud speelgoed, boeken en andere spullen uit de kast. Speel of lees ze nog eens en beleef nostalische tijden. Beslis daarna of je deze nog langer wil houden of niet. Verzamel zo al wat je wil wegbrengen naar de kringloopwinkel of een goed doel. Als de veiligheidsmaatregelen niet meer van kracht zijn, staat zo alles mooi klaar om weg te geven.

kasten met speelgoed

 

De thuisblijvende tuinbezitter (3)

Tip 3: Strooisellagen

Alles wat droog en dor is zoals bladeren, stengels van vaste planten, siergrassen, snoeisel kan je mee composteren, maar ook gewoon als laag aanbrengen tussen struiken en vaste planten. Maak het materiaal eerst klein met de hand, de snoeischaar, een hakselaar of een haagschaar. Een laagje versnipperd tuinafval van zo’n 5 cm houdt de bodem bedekt en beperkt onkruidgroei.

Ik wil meer weten over afvalarm tuinieren

Mulchen

Op ontdekkingsreis in huis (3)

Tip 3: ga op ontdekking in je badkamer

Je hebt ook in je badkamer waarschijnlijk heel wat producten liggen om jezelf een verwenbeurt te geven nu je er tijd voor hebt. Haal ze van onder het stof en geniet van je schoonheidssalon@home

Badkamerproducten