Drie nieuwe afvalzakken, één duurzame toekomst

Alle goeie dingen komen per drie! Ook de nieuwe kleuren die in jouw straatbeeld verschijnen. In 2021 kan je een nieuwe restafvalzak, een nieuwe gft-zak en een uitgebreide pmd-zak buiten zetten.

 

Wat verandert er voor jou? Niet zo gek veel. Wel wordt de afvalverwerking in jouw regio eenvoudiger, efficiënter en duurzamer. Samen met jouw gemeente zal het afvalbeleid in de hele regio in één klap klaar zijn voor de toekomst. Op intradura.be/mijngemeente zie je hoe jouw gemeente dit aanpakt.

Oefen de nieuwe sorteerregels op www.sorteergame.be!

Sorteergame NL

Waar kan je de afvalzakken kopen?

In elk van de 17 deelnemende steden en gemeenten kan je de afvalzakken aanschaffen. Op weg naar het werk, naar de crèche, school of sportclub … Je vindt ze dus niet alleen in jouw vertrouwde winkel, maar ook in de verkooppunten in de buurgemeenten. Check ook zeker www.intradura.be/mijngemeente voor de geldende regels in jouw gemeente. 

 

Deelnemende steden en gemeenten NL - drie nieuwe afvalzakken okt 2020

 

Op deze kaart kan je alle verkooppunten van de nieuwe restafval-, pmd- en gft-zakken in jouw buurt terugvinden. Deze kaart krijgt continu updates.

 

 

In 2021 sorteer je echt op jouw maat

De nieuwe uniforme restafval- en gft-zakken worden verkrijgbaar in 3 formaten: 60L, 30L en 15L. Je kiest ze dus helemaal op maat van jouw levensstijl. 

Nieuwe look
De bonte kleurenwaaier van afvalzakken in de regio wordt vervangen door een zwarte restafvalzak en een lichtgroene gft-zak.

 

Beeld 3 nieuwe afvalzakken

 

Eén regio, één prijs. Intradura sprak voor de restafval- en gft-zakken een gemeenschappelijk tarief af met alle lokale besturen.
 

PMD-zak: de verandering zit vanbinnen

De pmd-zak blijft die typische blauwe zak van 60 liter die we al lang kennen. Bij de pmd-zak zit de verandering van binnen, niet van buiten.

Dit betekent 2 dingen:

  • Je mag er de nieuwe sorteerregels in toepassen, ongeacht het feit dat de oude sorteerregels nog op de zakken geprint staan;
  • Je mag de bestaande pmd-zakken opgebruiken, ook na 30/06/2021. Zowel de oude als de nieuwe pmd-zakken zijn namelijk al intercommunaal.

Vanaf 1/1/2021 zijn de sorteerregels voor pmd uitgebreid. Je mag er dus alle plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons in sorteren. Je vindt de nieuwe sorteerregels hier terug. Of beter nog, oefen ze in op www.sorteergame.be

Overgangsperiode

Vanaf nu tot eind juni 2021 kan je zowel oude als nieuwe restafval- en gft-zakken buiten zetten. Heb je toch een te grote voorraad, informeer dan tijdig bij buren, familie, vrienden … wie zakken wil overnemen.

De pmd-zak blijft onbeperkt geldig. Zie kader hierboven.

Minder (rest)afval kan

Je hebt er alle baat bij om bewust te sorteren, voor het milieu én je portemonnee. Vandaag hoort meer dan de helft van het afval in de restafvalzak daar eigenlijk niet in thuis, met gft en plastics op kop. Je zal verbaasd zijn hoe snel de afvalberg slinkt door eenvoudige stappen als juist sorteren, creatief spullen hergebruiken of thuiscomposteren.

3 nieuwe afvalzakken
Wat betekenen de iconen op de zak?

icoon - het max gewicht toegelaten

Op dit icoon staat vermeld hoeveel je zak maximaal mag wegen. 

icoon - tussen 18u en 6u buiten zetten

Dit icoon vertelt dat je je zak tussen 18u en 6u mag buitenzetten.

icoon - scherpe voorwerpen inpakken

Dit icoon vertelt dat je scherpe voorwerpen zoals stukjes glas, goed moet inpakken.

icoon - hoe zak dichtknopen

Dit icoon vertelt hoe je je zak dicht moet knopen. Meer uitleg nodig? klik hier verder.

icoon  - restafval 30liter

 RES = restafval (huisvuil)   

Icoon - GFT

Dit is het icoon voor GFT (groenten-, fruit- en tuinafval)

Volg ons voor alle nieuwtjes!